Fredag 20 juli 2018

Vara Hästsportklubb har flyttat in

Nytt namn och ny anläggning. Efter nästan sju år utan stall och ridbanor har Vara Hästsportklubb flyttat in till en helt ny anläggning. Och nu blickar föreningen framåt.
– Ett av våra mål är att bli bäst i Sverige på parasport, säger Ann Lindell, ordförande i Vara Hästsportklubb.

För snart sju år sedan såldes gården som Varaortens ryttarförening, som föreningen hette på den tiden, hyrde sig in på. Då var planen att föreningen skulle ha flyttat till Vara Horse Arena, som då planerades. Men som alla vet blev det aldrig någon hästarena på Varaslätten – och föreningen stod utan anläggning.

– Det har varit några tuffa år när vi inte haft varken stall eller hästar, men nu känns det jättebra, säger Ann Lindell.

Under förra året fick klubben klartecken från Vara kommun att börja bygga en helt ny anläggning. Den innehåller två stall, ett för stora hästar och ett för ponnys. Totalt finns det 24 boxar. Ett ridhus med måtten 27 gånger 80 meter. Det finns dessutom en utebana som är 50 gånger 100 meter.

– Det är jättefint. Det finns några saker som vi fortfarande inte är helt klart än, som till exempel omklädningsrum och duschar. Men det är på gång, säger Ann Lindell.

Än så länge har elva hästar flyttat in.

– Vi behöver ha fler hästar, och det kommer att bli fler nu när vi börjar komma igång mer och mer. Vi har precis börjat och har haft tre, fyra lektioner i veckan än så länge.

Efter helgerna kommer det att bli mer aktivitet i ridhuset. Då drar verksamheten igång på riktigt.

– Vi har anställt en ridinstruktör och det blir betydligt fler lektioner efter årsskiftet. Vi har ungefär 100 medlemmar i nuläget men det känns som att det kommer nya varje dag. Vi har redan fler medlemmar nu än vi trodde vi skulle ha vid den här tiden och det känns jättebra, säger Ann Linde.

En viktig del av föreningens verksamhet är den för ryttare med någon form av funktionshinder.

– För oss är det självklart att alla ska känna sig välkomna. Ett av våra mål är att bli bäst i Sverige på parasport och vi har haft många lyckade läger för dem som har någon form av funktionshinder. Det tänker vi fortsätta med. Och nu, med den här fina anläggningen, har vi ännu större möjligheter att göra det, säger Ann Lindell.

Även om verksamheten nu kommit igång dröjer själva invigningen ett tag. Och då har Ann Lindell stora planer.

– Vi ska ha den under våren, när allt är helt klart. En dröm vore att få hit Kronprinsessan Viktoria, som arbetar mycket med just verksamheter för barn med funktionhinder. Jag vet att hon har mycket att göra, men man kan ju alltid fråga, säger Ann.

Hon har själv ridit i hela sitt liv och kan jämföra med hur en hästanläggning såg ut för många år sedan.

– Oj, det har hänt jättemycket. När jag var yngre kunde man få rida i en liten lada, och det tyckte man var bra då. Nu är det stora och moderna ridhus som gäller. Ribban höjs hela tiden och det ställs allt högre krav på anläggningarna.

Hon ser flera möjligheter med det nya ridhuset.

– Det går att dela av så att vi kan ha flera olika lektioner samtidigt. Men vi hoppas kunna använda till helt andra saker också. Som till exempel utställningar och andra events. Kanske till andra sporter? Det är jättefint underlag och jag kan tänka mig att det skulle vara perfekt för volleyboll eller badminton. Det finns stora möjligheter och min förhoppning är att andra idrottsföreningar också ska kunna ha nytta av den här anläggningen. Det är viktigt med samarbete.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer