Fredag 14 augusti 2020

Vill få alla att mötas på idrottsplanen

Julia Hildorzon, Lidköping, Patrik Broberg, Tibro, Carl-Johan Kling, Skara, Keith Alvarsson, Tibro, Elisabeth Wiklund, Falköping, Mikael Persson-Riis, Skövde och Heléne Wallenius, Hjo är alla projektledare för Sports for you. I veckan träffades de i Skara.
Julia Hildorzon, Lidköping, Patrik Broberg, Tibro, Carl-Johan Kling, Skara, Keith Alvarsson, Tibro, Elisabeth Wiklund, Falköping, Mikael Persson-Riis, Skövde och Heléne Wallenius, Hjo är alla projektledare för Sports for you. I veckan träffades de i Skara.

Projektet Sports for you har spridit sig runt om i Skaraborg. Det handlar om att göra det möjligt för bland annat ensamkommande barn att idrotta – och snabbare komma in i det svenska samhället. Än så länge är det mest killar som deltagit.
– Tjejer är en grupp vi kommer att prioritera, säger Carl-Johan Kling, projektledare i Skara.

Skövde var först ut i Skaraborg, sedan har andra kommuner hakat på. Nu är åtta av Skaraborgs kommuner med i Sports for you, som ska underlätta integrationen med hjälp av idrotten.

Varje kommun har en egen projektledare och i veckan träffades de i Skara för att diskutera projektet och hur det går.

– Vi brukar träffas varannan månad ungefär. Vi ger varandra tips och inspiration och det är bra. Vi tjänar mycket på det och vi slipper jobba igenom alla saker själva, säger Carl-Johan Kling, som är ansvarig i Skara.

Förutsättningarna ser olika ut i de olika kommunerna. I Skövde finns de flesta idrotterna representerade och det finns cirka 120 idrottsföreningar i Skövde. I Hjo finns det varken badhus eller ishall – och runt 20 föreningar.

Carl-Johan Kling tycker att det finns bra förutsättningar i Skara.

– Vi har fotbollsplaner, ishall, badhus och inomhushallar samlat på ett och samma ställe och det är jättebra. Här finns det mesta.

Han anställdes i november och har sedan dess knutit kontakter och genomför olika aktiviteter.

– Vi har bland annat haft olika dagar då man kunnat prova olika sporter. Badmintonklubben har till exempel haft olika träningar där ensamkommande fått vara med och det har varit lyckat. Tanken är att få med både svenskar och nyanlända och få dem att träffas. Än så länge har det mest varit nyanlända och det har varit lite svårt att få hit svenskar.

I Skara, precis som i andra kommuner i Skaraborg, finns det sedan ett tag ett språkvänsprojekt. Carl-Johan Kling vill gärna se ett liknande inom idrotten.

– Vi har något som vi kallar för idrottsfadder som vi snart ska dra igång. Och det påminner en del om språkvänsprojektet. Det handlar om att personer ska mötas och kanske träna ihop, eller gå och se på en match tillsammans. På så sätt kan alla lära sig mer om det svenska idrotts- och föreningslivet, som jag tror är unikt. Om man inte är från Sverige har man nog inte bra koll på att allt arbete är ideellt och det kan vara bra att veta.

Inom kort kommer det även att finnas en fritidsbank i Skara, där man kan långa sportutrustning gratis.

– Det ska bli mycket spännande. Det har fungerat bra på andra ställen, jag vet att det är väldigt populärt i Falköping och Lidköping, till exempel. Vi håller på och samlar in begagnad utrustning som vi sedan ska kunna låna ut. Och detta är inte bara för nyanlända, alla kan komma och låna saker, säger Carl-Johan Kling.

Än så länge har det varit svårt att locka tjejer till de aktiviteter som Sports for you arrangerat.

– Det är övervägande killar, så är det. Vi planerar att ha särskilda tjejdagar framöver och det hoppas vi mycket på. Tjejer är en grupp vi kommer att prioritera, säger Carl-Johan Kling.

Elisabeth Wiklund är projektledare i Falköping och hon tycker att det är viktigt att se arbetet som långsiktigt.

– De som kommer till oss nu är våra blivande idrottsföräldrar, så det är jätteviktigt att vi ger dem mycket information och möjlighet att idrotta. Det är ju de här människorna som ska vara delaktiga och arbeta i våra föreningar i framtiden, säger hon.

 

 

Fakta

Sports for you drivs av Västra Götalands Idrottsförbund och ska sänka tröskeln för dem som vill börja idrotta. Man ordnar olika typer av aktiviteter, som prova på-dagar, för att få fler att börja idrotta.

Projektet jobbar mycket med integration och som ett stöd för ensamkommande. Det kommer att pågå fram till februari 2018.

I Skaraborg är Falköping, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Skara, Skövde, Tibro och Tidaholm med i nuläget.

Vad har fungerat bäst i er kommun?

Keith Alvarsson, Tibro: Vi hade en cykelutbildning som var mycket lyckad. Många av dem som var med hade aldrig cyklat förut så det var väldigt givande.

Heléne Wallenius, Hjo: I Hjo är det lite speciellt för vi har varken badhus eller ishall. Men vi har haft en mycket lyckad handbollssatsning. Den tycker jag var mycket positiv. Min förhoppning att föreningarna i Hjo ska öppna upp sin verksamhet under loven till exempel, för att få fler att börja idrotta.

Julia Hildorzon, Lidköping: Vi har haft flera olika arrangemang som fungerat bra. Hoppfullt till exempel, en dag då man kunnat prova olika grenar, som höjd- och längdhopp. Sedan ordnar vi också Sportnatten, där det finns tolv olika aktiviteter. Båda dessa har varit lyckade.

Elisabeth Wiklund, Falköping: Simträningarna har varit mycket uppskattade. Det handlar om barn som inte är vana vid att simma och det gäller i första hand att komma över rädslan i vattnet. Vi har haft ett bra samarbete med simklubben i Falköping.

Carl-Johan Kling, Skara: Vi har bland annat haft aktivitetsdagar där deltagarna fått prova på handboll, innebandy och fotboll. Fotboll känner nästan alla till, men inte innebandy och handboll, och det har varit roligt att se hur bra det gått. Vi har också arrangerat en ishockeyresa till Jönköping där barnfamiljer fått åka med och titta på när HV71 spelade match, och det var mycket uppskattat. De som åkte med hade aldrig sett ishockey förut.

Mikael Persson-Riis, Skövde: Vi håller på och ta fram ett erbjudande som går ut på att de ensamkommande ska kunna få ett träningskort på Friskis och Svettis. Som motprestation måste de ställa upp och hjälpa till i föreningen, som att stå i receptionen eller att hjälpa till på passen. Det är ett jättebra sätt att lära sig språket.

Patrik Broberg, Tidaholm: För oss har det varit viktigt att vara ett stöd för föreningarna och ge dem rätt verktyg så att de lättare ska kunna ta emot deltagare.  Det kan vara att hjälpa till med och ledare och att söka olika bidrag.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet