Tisdag 21 augusti 2018

Vill få fler att prova på parasport

Till helgen arrangerar Skara handikappidrottsförening och Parasportförbundet en prova på-dag. Där kan man prova sporter som elektronskytte och showdown.
– Jag vill att man ska komma och testa. Parasport är till för alla, oavsett diagnos, säger Josefin Andersson, som själv började idrotta för två år sedan.

Skara HIF firar 10-årsjubileum i år. På söndag firas det lite extra då föreningen tillsammans med Parasportförbundet i Västergötland arrangerar en dag då vem som helst får komma och prova hur det är att idrotta.

Elhockey, elektronskytte och showdown är sporterna som finns att testa på Katedralskolan i Skara på söndag. Det kommer även att spela en uppvisningsmatch i innebandy.

– Jag hoppas att många tar chansen och provar. Det är inte farligt. Det är viktigt för oss att tala om att vi finns. Jag har varit ute och pratat i skolor och marknadsfört parasporten, men vi behöver höras och synas mer, säger Josefin.

Hon började själv idrotta för två år sedan. Nu är hon både spelare och ledare i klubben. Hon har också startat upp en knatteverksamhet som riktar sig till barn mellan sex och nio år.

– Man fick hela tiden höra i skolan att det var viktigt att börja tidigt om man skulle hålla på med idrott. Men det stämmer inte. Jag började sent och det har fungerat jättebra, säger Josefin.

Skara HIF:s största verksamhet är innebandy. I laget spelar människor med många olika diagnoser. Josefine berättar själv att hon har autism, adhd, dysfunktionella anfall och epilepsi.

– Alla får vara med efter sina egna förutsättningar. Alla kanske inte har möjlighet att spela hela matcher, men de är med och sitter på bänken. På så sätt är alla med och känner sig delaktiga, säger Josefin.

Skara HIF utsågs till årets innebandylag av Parasportförbundet i Västergötland tidigare i våras. Priset fick föreningen bland annat för sin fina lagmoral och sammanhållning.

– Det spelar ingen roll vilken diagnos man har. Om man är tjej eller kille, ung eller gammal. Alla får vara med. Och alla blir sedda. Det är jätteviktigt, säger Josefin.

Idrotten betyder mycket för Josefin och hela laget.

– Det är jättepositivt. Och det är det som vi vill visa upp, hur roligt det är att hålla på med idrott.

Josefin hyllar Mikael Lindqvist, som startade föreningen för tio år sedan. Nu är hon själv ledare – och förebild för andra.

– Det känns jätteroligt. Jag vill tacka Micke och alla andra ledare, det är tack vare deras engagemang som jag började med idrott. Förhoppningsvis kan jag få andra att börja också.

Laget tränar två gånger i veckan och truppen består av runt 20 spelare. Under säsongen spelas det olika sammandrag runt om i Skaraborg. Avslutningen är i Skövde i februari.

 

 

Fakta – prova på i Skara

Showdown är en sport som utövas av idrottare med synskada. Spelet utövas av två spelare på ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord, samt har sarger runtom. På bordets kortsidor finns speciella målfickor och i mitten av bordet finns ett nät. Spelet utövas med hjälp av två speciella racket och en boll.

Målet med spelet är att med hjälp av racket skjuta bollen under nätet och få ner den i motståndarens målficka.

Elektronskytte är en speciell variant av luftgevärsskytte som vänder sig till synskadade. Man lyssnar sig till hur geväret är riktat. Luftgevärsskytte för rörelsehindrade skiljer sig inte från det vanliga skyttet. Vid mycket nedsatt rörelsefunktion kan man skjuta med en så kallad Joy-stick eller individuella anpassningar. Skytte är en koncentrationsidrott som också kan kräva balans och styrka, allt efter förutsättningar.

Elhockey liknar innebandy. Regelverket liknar hockey och innebandy. Spelas i gymnastiksal/sporthall med basketplans mått och med låg sarg. Målen är låga och breda 3m x 20cm. Speltiden är 2 x 15 min. Varje lag består av max 6st spelare, 3 på planen och 3 avbytare. Det tillåts inga ”tacklingar” i elhockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt. Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet.

Källa: Parasportförbundet

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet